11 november 2017 – De grenzen van doping, lezing door Johan Harbers

Doping is geen gemakkelijk onderwerp. Het is een beladen onderwerp en doping is onuitroeibaar.
Doping is en blijft een sociaaleconomisch, medisch, wetenschappelijk fenomeen. In de lezing werd een tipje van de sluier opgelicht (je kunt met dit onderwerp een encyclopedie vullen), nauwgezet en met zo nu en dan een kwinkslag.

Vroeger kon en ook nu kun je bijna niet winnen zonder het gebruik van dopingmiddelen. Zeg je nee tegen doping, dan ben je niet meer competitief en weg is je droom. Daartegenover staat het feit dat de controles rondom doping zo streng zijn dat een zogenaamd onschuldig bestanddeel in een voedingssupplement je al 2 tot 8 jaar schorsing kan opleveren.

Besproken werden middelen die je via de farma-industrie overal ter wereld kunt verkrijgen; de controlerende instanties en/of overheid krijgen hier geen vat op. Doping is niet gezond, want geneesmiddelen (ook te krijgen in het uitgaansleven als partydrugs) zijn eigenlijk niet bedoeld voor gezonde mensen. Sporten is gezond, maar is topsport ook gezond?

Tijdens deze presentatie doken we in de historie van doping. Welke middelen/producten werden in de afgelopen eeuw/decennia vervaardigd en gebruikt en wanneer deden ze hun intrede in de sport? Dan blijkt dat zelfs ons kikkerlandje hierin wereldwijd een dubieuze rol speelde; Nederland een drugsland en georganiseerd door de overheid? Nu zelfs weer met de hennepteelt?

Hoever moeten we in de historie duiken en welke sporttak en sporters voerden de ranglijst van overtreders van de spelregels van een zuivere sport aan? Hoe controleren we de sporter? Welke middelen staan ons ter beschikking? Lopen we niet achter de feiten aan?

Mooie voorbeelden van dopinggebruik van vroeger en nu passeerden de revue, en ook hoe sporters op de meest ingenieuze manieren probeerden dopinggebruik te verdoezelen en controles te omzeilen. En dan blijkt dat zelfs overheden hierin een sturende, controlerende rol speelden of het geen issue vonden.

Exceptionele beroemde sporters die geen grenzen hadden in het gebruik van middelen en de logistiek tot een kunst verheven om de hoogste trede op de ladder van het succes (roem, geld, aanzien, enz.) te bereiken, werden ‘in het zonnetje’ gezet. Ook prominente Nederlanders…

Hoe kun je Lance Armstrong (wielrenner) zetten tegenover Michael Phelps (zwemmer)?

Kortom moeten we doping wel willen oplossen? Doping is het opzoeken van de grenzen. Dopingcontrole is de hoogte van de lat en de tijdgeest bepaalt hoe hoog deze lat is.