Home »

 
 

 
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

De vlucht van een 12-jarige Russische Joodse jongen, eind 19e eeuw – lezing Hugo Doeleman

april 13 @ 16:00 - 18:00

Sociëteitslid Hugo Doeleman begon op 13-jarige leeftijd met het uitzoeken van zijn stamboom. Wat begon met een ‘boom’ op één vel A3, groeide in ruim zestig jaar uit tot een familiearchief met meer dan 200 archiefdozen.

Op zaterdag 13 april zal Hugo één facet uit zijn onderzoek uit de doeken doen. Hij ontdekte dat zijn overgrootvader in 1895 een aangrijpend kinderboekje heeft geschreven. Hugo’s zoektocht naar dit boekje was een lange weg. Uiteindelijk heeft hij dit boekje gevonden. Het gaat over de vlucht van een Joodse jongen van 12 jaar uit Wit-Rusland naar Amerika. Die jongen was Jozef Efronski, die zijn verhaal uit de tijd van de Russische Jodenvervolging aan boord van ss Rotterdam op weg naar Amerika vertelde aan de zoon van de schrijver. Bijzonder is, dat deze jongen de weg van Wit-Rusland naar Rotterdam bijna helemaal gelopen heeft.

Hugo en zijn vrouw Trudy hebben in 2018 een groot deel afgelegd van de reis zoals Jozef Efronski die heeft gemaakt (al gingen zij niet te voet).
In deze presentatie vertelt Hugo over enkele avonturen van Jozef.

Het boekje is door Hugo hertaald en in een beperkte oplage opnieuw uitgegeven door de stichting Familiearchief Doeleman.

  • Leden: geen kosten
  • Niet-leden: € 10,00 p.p

Gegevens

Datum:
april 13
Tijd:
16:00 - 18:00