9 december 2017 – Greyhound Barbershop Singers luiden lustrumjaar Sociëteit uit

Op zaterdag 9 december 2017 organiseerde Sociëteit Winterswijk de officiële afsluiting van haar lustrumjaar 2017 met een gastoptreden van de Greyhound Barbershop Singers. Het was een  drukbezochte en heel sfeervolle bijeenkomst. Er werden niet alleen originele barbershop liedjes ten gehore gebracht, maar ook een aantal bekende kerstsongs.

Het koor is opgericht op 1 september 1986 en telt meer dan 20 leden. Onder leiding van Johan Klein Nibbelink legt het koor zich bijna helemaal toe op het zingen van barbershopsongs, met af en toe een uitstapje naar andere vormen van close harmony.

Barbershop is een zangstijl die eind 19e eeuw is ontstaan in Amerikaanse kapperszaken (barbershops). Naast het knippen van haren werden er ook ‘lichte’ medische en tandheelkundige ingrepen verricht, werd een borreltje gedronken en werden er sterke verhalen verteld. Tijdens het wachten op hun beurt doodden de klanten de tijd door de toen bekende liedjes te zingen: iemand zette een melodie in en de anderen probeerden ‘om de melodie heen te zingen’. Zo ontstond de Barbershopstyle.

Barbershop wordt gezongen zonder begeleiding van instrumenten (a capella). De akkoorden zijn snel herkenbaar. De verschillende stemmen als lead, tenor, bas en bariton produceren met hun speciale sound welluidende akkoorden (‘ringing chords’), waarin nog eens allerlei boventonen te horen zijn.