8 februari 2020 – Van St. Petersburg naar Winterswijk, lezing door Daria Kasimanova

Daria Kasimanova woont sinds begin 2012 in Winterswijk met haar Nederlandse man en hun meertalige kind.
Tijdens een drukbezochte bijeenkomst bij Sociëteit Winterswijk vertelde Daria hoe zij erin geslaagd is om hier volledig te integreren. ‘Het begint allemaal met een goede beheersing van de Nederlandse taal’, aldus Daria. ‘Dankzij mijn ervaring met het leren van talen en mijn natuurlijke taalgevoel, maar ook door veel te oefenen en door creatieve leermanieren te bedenken, heb ik mijn kennis van het Nederlands in 1,5 jaar tijd van nul tot niveau B2 gebracht; dat betekent dat je de taal voldoende beheerst om bijvoorbeeld een studie op HBO- of WO-niveau te volgen. Ik werk continu aan het verbeteren van mijn Nederlands, dat op dit moment op niveau C1 is.’
Daria is in 2003 afgestudeerd aan de Staatsuniversiteit van Sint Petersburg, met als specialisatie Finse taal- en letterkunde. Ze spreekt – naast haar moedertaal Russisch – vloeiend Fins, Engels en Nederlands, en studeerde Spaans, Zweeds en Ests. Zij werkt als vertaalster en noemde haar bedrijf ‘Kielinero’, het Finse woord dat zoiets als ’taalgek’ betekent.
In de lezing haalde Daria leuke voorbeelden aan van de cultuur- en mentaliteitsverschillen die zij heeft ervaren. Ook vertelde zij welke struikelblokken zij tegenkwam bij het leren van de Nederlandse taal, en wat zij de mooiste en moeilijkste aspecten van het Nederlands vindt.