8 juni 2024 – Een verborgen stukje SKB, lezing door Cas Weykamp

Het SKB – Streekziekenhuis Koningin Beatrix. De naam zegt het al: Streekziekenhuis, de ambitie om te voorzien in goede ziekenhuiszorg in onze regio Oost Achterhoek. Niet meer en niet minder. Hoewel: er is een afdeling die nationaal, sterker nog, vooral wereldwijd aan de weg timmert. Dat is het MCA laboratorium.

In een gewoon ziekenhuislaboratorium wordt van alles gemeten in bloed en urine. De uitslagen zijn de spiegel van de (on)gezondheid van het lichaam, en leidend of bevestigend voor diagnose en therapievervolg. Voorwaarde is wel dat de metingen betrouwbaar zijn. En dat is de missie van het MCA laboratorium: bewaken en verbeteren van de kwaliteit van het medisch laboratorium. Dat gebeurt door referentiemethoden en ijkstoffen te ontwikkelen en ringonderzoeken te organiseren.

Het MCA laboratorium is opgericht door Dr. Cas Weykamp. In zijn lezing vertelde hij hoe zijn laboratorium ontstaan is, en hij legde een en ander uit over kwaliteitsbewaking.

Cas Weykamp heeft zijn boodschap uitgedragen in wetenschappelijke artikelen, door samenwerkingsverbanden, door honderden lezingen op alle continenten. Het is niet bij theoretische vergezichten gebleven; zijn ideeën zijn ook daadwerkelijk geïmplementeerd en bieden werk aan 15 mensen, verborgen binnen de muren van het SKB.