9 juni 2018 – Luchthavenarchitectuur, lezing door Raymond Driessen

Sociëteitslid  Raymond Driessen, geboren in de rustige Achterhoek, kwam ooit terecht in de bijzondere wereld van de luchthavens. Hij was luchthavenarchitect en ontwierp luchthavengebouwen in het Midden-Oosten, Azië  en Oost-Europa.

Bijna iedereen heeft wel eens per vliegtuig gereisd. Als passagier krijg je niet veel te zien van de dynamische wereld achter de afhandeling. In deze lezing kregen wij daar een en ander over te horen.

Na niet-vermoede achtergronden over landingsbanen, die de hele opzet  van luchthavens bepalen, kwamen de paar typen luchthavens aan bod die in de hele wereld gebruikt worden. Ook werd ingegaan op de passagiers- en bagageafhandeling en de veiligheid. Onze nationale luchthaven Schiphol kreeg eveneens de nodige aandacht.

Vooral bij het ontwerpen van luchthavengebouwen in het Midden-Oosten en Azië kwam Driessen bijzondere situaties tegen, die te maken hadden met allerlei culturele en religieuze achtergronden. “Die blijken veel belangrijker te zijn dan wij westerlingen vermoeden. Het was altijd een boeiende opgave om daar goed mee om te gaan”, aldus Driessen.

De lezing werd afgesloten met enkele bijzondere voorbeelden.