9 oktober 2021 – Het belang van het levenstestament, lezing door Mr. J.B. van ’t Hooft

Het belang van het levenstestament 
Het levenstestament is een actueel onderwerp. Maar waarom is er in de huidige samenleving zoveel behoefte aan het levenstestament?
Mr. J.B. (Job) van ’t Hooft, kandidaat-notaris bij Hobbelink & Buitink, vertelde op 9 oktober 2021 bij Sociëteit Winterswijk hoe het levenstestament is ontstaan en op welke manier het zijn nut bewijst in de maatschappij. Want wat regel je nou precies in een levenstestament en hoe werkt het in de praktijk? Wat als ik het zelf niet meer kan,
• wie regelt dan mijn bankzaken, verzekeringszaken, belastingzaken en pensioenzaken?
• wie verkoopt mijn woning, mag mijn vermogen beheren of bepaalt aan wie namens mij schenkingen worden gedaan?
• wie beheert mijn onderneming en bepaalt wanneer deze verkocht mag worden?
• wie beslist over mijn medische zaken, zoals opname in een zorginstelling?
• wie beheert mijn mail- en social media accounts?
• wie mag namens mij erfenissen aanvaarden of mij vertegenwoordigen in een rechtszaak?
• wie zorgt er voor mijn huisdieren?

Als u dit niet heeft vastgelegd in een levenstestament, kan de situatie ontstaan dat uw familieleden deze zaken moeten gaan regelen via de rechter. Mr. Van ’t Hooft lichtte toe waarom de route via de rechter beter vermeden kan worden.

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie en het notariaat participeren in de VWS-alliantie ‘Veilig financieel ouder worden’ en in dat kader levert het levenstestament ook een belangrijke bijdrage.

Een levenstestament is overigens niet hetzelfde als een ‘gewoon’ testament. In laatstgenoemde notariële akte staat wat er na iemands overlijden met de nalatenschap moet gebeuren.