22 juni 2013 – Bezoek camping de Vreehorst‏

Gisteren bezochten we camping Vreehorst van Jan en Kristel van der Heide. Voor zover ik heb kunnen beluisteren was niemand van ons daar ooit geweest. Vreemd, maar zo gaat het vaak.

De opkomst was met zo’n 25 personen, waaronder zo waar weer een substantieel deel vrouwen, prima. We gaan de goede kant op; met de opkomst en de vrouwen. Jan van der Heide en Henk Helder hebben zich aangemeld als lid. Daarmee komt de stand op 33.

Jan gaf een prima presentatie van zijn bedrijf, was weliswaar even benauwd dat hij de ingeruimde tijd niet vol kreeg maar kwam uiteindelijk bijna in tijdnood. Zo gaat dat met die gepassioneerde ondernemers.

Aan de hand van de swot vertelde hij over het reilen en zeilen van de Vreehorst en de recreatieve sector in Winterswijk in het algemeen. Daarbij viel op dat het trend is dat vaste jaarplaatsen verdwijnen en gewisseld worden voor de toeristische plaatsen. Daarnaast ook veel luxer en groter. Een aanzienlijk deel heeft privé sanitair. Daarmee bereikt hij zijn doel om tot de beste campings van Nederland te behoren maar er moet ook ruimte blijven voor acceptabel resultaat.

Voor zover mogelijk worden de investeringen gegund aan lokale bedrijven, de betimmeringen van de safari tenten zijn b.v. gemaakt door “jong en hout” uit Winterswijk.

Vanwege o.a. de grote investeringen elk jaar weer staat het resultaat bij een deel van dit soort bedrijven onder druk of maken al jaren verlies. Voor een sector die zo belangrijk is voor Winterswijk, totale omzet € 15mio of € 30,90 p.p.p.d., is dit zorgwekkend en verdient aandacht van sector en overheid. Wat onheus is de hoge toeristen belasting, € 1,20 p.p.p.d.. Bij een totaal aantal overnachtingen van 500.000 p.j. is dat € 600.000 per jaar. Uiteraard verdedigt de gemeente zich door zich te beroepen op de branche specifieke investeringen zoals fietspaden maar dan nog is het de vraag of deze toeristenbelasting de hoogste moet zijn van Gelderland.

Opmerkelijk was ook dat alle gasten direct na aankomst een snelle wifi verbinding eisen. Hieraan kan nauwelijks invulling gegeven worden vanwege het feit dat in het buitengebied geen glasvezel ligt. Alleen al voor deze sector zou het hoge prioriteit moeten hebben bij de overheid.

Tijdens zijn presentatie liet Jan het promotiefilmpje zien dat op TV uitgezonden wordt om de Achterhoek meer onder de aandacht van de kampeerders te brengen. Ons commentaar daarop was dat het weinig tot de verbeelding sprak en voor verbetering vatbaar! Ik heb begrepen dat GertJan dit opgepakt heeft.

De Vreehorst behoort met 8 FTE tot de middelgrote campings.

Al met al, hebben we een uitstekende indruk opgedaan van de Vreehorst en dus een zeer goede besteding van de zaterdagmiddag gehad. Het bezoek paste helemaal in onze missie; de sociaal economische toekomst van Winterswijk en sloot aan bij de plannen die onderhuids leven m.b.t. de combi natuur, recreatie en werkgelegenheid.

Na afloop boden Jan en Kristel een borrel aan die door sommigen waaronder ik, met grote gretigheid in ontvangst genomen werd. Uiteraard volgde er een zeer geanimeerde discussie die voor mij zo lang duurde dat ik uiteindelijk maar in de safari tent overnacht heb. Werkelijk een aanrader.

De hand-out van Jan heb ik bijgevoegd, dan heeft iedereen weer een totaalbeeld voor het archief.