9 maart 2013 – De kracht van de verbinding in voor- en tegenspoed, door Martin Stor.

Martin Stor is Innovatiemakelaar bij het Achterhoeks Centrum van Technologie (ACT) en dagelijks bezig met het verbinden van bedrijven aan bedrijven en kennisinstellingen rondom innovatie.

Innovatie is geld verdienen met iets dat nieuw voor het bedrijf is. Belangrijk als je bedenkt dat 1/3 van de omzet over drie jaar verdient moet worden met producten of diensten waar je nu nog niet over beschikt. Vernieuwen in het MKB moet steeds sneller en je hebt er steeds meer kennis voor nodig omdat de producten ingewikkelder worden. Dus samenwerken!

Stor: “Voorbeeld van een dergelijke verbinding: ik koppelde innovatieve luidspreker producent aan koffer fabrikant. Deze week stond de nieuwe presentatie business koffer met ingebouwde beamer en geluid op de beurs in Duitsland”. Maar het kan ook gaan om verbinding tussen kennisinstellingen. Zo wordt er op dit moment een space cluster gebouwd met universiteit Nijmegen en Twente om te komen tot gezamenlijke productontwikkeling van onderdelen voor een satelliet.

Natuurlijk is het voor de Oost Achterhoek belangrijk om ook de verbindingen met de Duitse bedrijven en kennisinstellingen te zoeken. Erg actueel is door de teruglopende liquiditeit een initiatief dat in de Achterhoek gestart is om exporterende bedrijven te ondersteunen bij het verkrijgen van bankgaranties.

Martin gaf aan hoe je snel en effectief verbindingen kunt leggen. Daarnaast kwam de Achterhoek 2020 agenda aan bod. Ondernemers, overheid en onderwijsinstellingen (3 O’s) werken hierbij samen aan het verwezenlijken van een duurzame en innovatieve Achterhoek waar het goed wonen en leven is. Na afloop van de inleiding was er gelegenheid tot het stellen van vragen en konden de geponeerde stellingen bediscussieerd worden.