‘Er gaat een wereld voor me open.’
‘Fascinerend.’
‘Heel leuk om een 3D-printer in het echt te zien.’
Dit zijn enkele van de enthousiaste reacties na afloop van de lezing door Henk ten Dolle van Palio BV en Kees Koese van Koese Engineering BV over de ontwikkeling en de mogelijkheden van het 3D-printen. De heren hadden een 3D-printer meegenomen, die tijdens de lezing laagje voor laagje een kunststof onderdeel printte. Ook hadden ze vele uiteenlopende 3D-geprinte voorwerpen meegebracht.
Er zijn verschillende printmethodes, afhankelijk van het beoogde doel. Het demonstratiemodel dat deze middag te zien was maakt gebruik van een dun kunststof ‘draadje’. Het uiteinde van de draad wordt verwarmd, waardoor de kunststof smelt. Via een spuitmondje wordt de vloeibare kunststof in een dun laagje op een onderplaat gespoten in de gewenste vorm. De kunststof koelt af en neemt weer vaste vorm aan. Zo wordt laagje voor laagje het eindproduct opgebouwd.
Het aansturen van de printer gebeurt via software.
Een ander type 3D-printer gebruikt een fijn poeder van bijvoorbeeld metaal, gips, plantaardige stoffen, polyester of epoxy, en bouwt hiervan in dunne laagjes het eindproduct op.
Na vele jaren van doorontwikkeling kan met moderne 3D-printers vrijwel alles worden gemaakt, tot aan producten voor medische toepassingen toe, zoals weefsel en botten.
In de industrie is het gebruik van 3D-printing inmiddels niet meer weg te denken.